Dziś Światowy Dzień Ziemi.

Dzień ten obchodzony jest od 1970 roku, a sama idea obchodów została wypromowana dzięki działaniom Amerykanów: polityka Gaylorda Nelsona – senatora wspierającego ochronę środowiska, który we wrześniu 1969 roku na konferencji w Seattle zaproponował zorganizowanie ogólnonarodowej demonstracji przeciwko niszczeniu środowiska naturalnego, oraz ekologa – Johna McConnella, który na konferencji UNESCO poświęconej ochronie środowiska przedstawił pomysł ustanowienia Dnia Ziemi.

Organizatorzy zaangażowani w obchody tego dnia pochodzą z ponad 190 krajów na całym świecie i skupieni są w organizacji Earth Day Network z siedzibą              w Waszyngtonie.

W Polsce tradycje związane z obchodami tego dnia są nieco krótsze, ponieważ Dzień Ziemi obchodzony jest od 1990 roku. Wtedy to zaczęły powstawać organizacje pozarządowe, które zajęły się popularyzującą ekologii.

W tym roku Światowy Dzień Ziemi będzie poświęcony promocji odnawialnych źródeł energii i efektywności energetycznej. Hasło tegorocznych obchodów to “Z energią zmieńmy źródła”.

Podstawowymi celami związanymi z obchodami tego dnia są:

  • promowanie postaw proekologicznych w społeczeństwie,

  • uświadamianie ludziom zagrożeń, jakie związane są z rozwojem przemysłu.

Obchodom każdego Dnia Ziemi towarzyszy zawsze szereg wydarzeń, konferencji, spotkań i akcji, które w 2020 roku z racji światowej pandemii koronawirusa, musiały całkowicie przenieść do świata online. Choć tegoroczny Dzień Ziemi będzie cyfrowy, cel pozostaje ten sam: zmobilizować świat do podjęcia najbardziej znaczących działań w celu dokonania zmian.

Areta Szpura, ekologiczna aktywistka i autorka książki “Jak uratować świat? Czyli co dobrego możesz zrobić dla planety” przekonuje, że rewolucja na poziomie makro musi zacząć się od jednostek. Metoda #babysteps, czyli małych kroków zmieniających nasze codzienne nawyki na bardziej ekologiczne, pozwoli nam           w dłuższej perspektywie dostrzec obszary, które możemy zmienić. Dzień Ziemi musimy celebrować każdego dnia, ponieważ nie mamy już czasu, aby obchodzić go tylko raz do roku. Co możesz zmienić już teraz?

  1. Dzień bez samochodu – przynajmniej raz w tygodniu zostaw auto w garażu. Kiedy możesz korzystaj z roweru, komunikacji miejskiej albo idź pieszo.

  2. Segreguj śmieci. Pamiętaj, że tylko dziewięć proc. plastiku podlega recyklingowi, więc na zakupach staraj się wybierać produkty w szkle, puszkach albo papierowych opakowaniach.

  3. Kupuj do własnego pojemnika. W wielu sklepach możesz bez problemu zapakować wędlinę czy sery do swoich pudełek, a produkty sypkie kupić na wagę.      W wielu miastach znajdziesz sklepy, które sprzedają produkty, które możesz zapakować do swoich pojemników.

  4. Idź na zakupy z własną torbą. Czy wiesz, że Polacy wykorzystują dziennie ponad 10 milionów plastikowych reklamówek? Każda z nich rozkłada się ponad 400 lat, a średnio korzystamy z niej około kilku minut. Zamiast pakować owoce i warzywa do osobnych foliówek, noś przy sobie wielorazowe woreczki (możesz uszyć je np. z firanki)

  5. Kupuj świadomie. Przemysł odzieżowy to największy truciciel naszej planety, dlatego warto przyjrzeć się zawartości swojej szafy i dobrze zastanowić przed zakupem kolejnego taniego T-shirta z sieciówki. Zamiast nowych ubrań, korzystaj z tego, co już zostało wyprodukowane. Second-handy, serwisy i sklepy vintage to miejsca, w których znajdziesz prawdziwe perełki. Zajrzyj na Instagram pod #zdrugiejszafy, akcji zainicjowanej przez autorkę bloga Szafa Sztywniary. Jeśli kupujesz coś nowego, wybieraj ubrania marek, które szyją odpowiedzialnie w Polsce.

  6. Naprawiaj zamiast wyrzucać. Staraj się używać, to co już masz, a jeśli coś wymaga naprawy, skorzystaj z pomocy fachowców.

  7. Zastąp chemiczne środki własnoręcznie przygotowanymi produktami. Wystarczy ocet, soda oczyszczona i cytryna.

  8. Nie marnuj i nie wyrzucaj jedzenia. Na zakupy idź z gotową listą i zaplanuj posiłki na cały tydzień. Naucz się gotować z resztek.

  9. Kupuj produkty od lokalnych dostawców i jedz sezonowo.

  10. Ogranicz spożycie mięsa. Według Światowej Organizacji Zdrowia Polacy jedzą dwa razy więcej mięsa niż zalecają dietetycy. Jeśli nie możesz całkowicie zrezygnować z produktów zwierzęcych, zostań fleksitarianinem i jedz mięso raz w tygodniu.

  11. Pij wodę z kranu. Plastikowe butelki zamień na wielorazowe. Pamiętaj, że w cenie półlitrowej butelki masz jakieś 360 litrów kranówki!

  12. Szukaj wielorazowych zamienników. Nie kupuj kawy w jednorazowym kubku, miej przy sobie własny (wiele kawiarni daje rabat za kawę do własnego kubka). Nie korzystaj z jednorazowych sztućców i słomek, kupuj papier toaletowy z recyklingu, zrezygnuj z papierowych ręczników.

    “Dzień Ziemi 2020 musi stać się historycznym momentem, w którym obywatele całego świata stawią czoła klimatycznemu kryzysowi i wspólnie zaczną działać na rzecz poprawy klimatu.”

Archiwa
Archiwum
Maj 2024
P W Ś C P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Ostatnie wpisy