Technik hotelarstwa

Technik hotelarstwa 

  1. Opis kształcenia – technik hotelarstwa
  2. Zasady rekrutacji

Zawód

Cykl kształcenia

Języki obce

Przedmioty rozszerzone

Symbol cyfrowy zawodu

Kwalifikacje

Technik hotelarstwa 4 Język angielski

Język niemiecki

język angielski
geografia
422402 TG.12. Planowanie i realizacja usług w recepcji;

TG.13. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.

 

 

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • prowadzenie działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich,
  • wykonywanie prac związanych z obsługą gości,
  • planowanie, tworzenie i koordynowanie ofert usług hotelarskich,
  • świadczenie usług hotelarskich,
  • opracowywanie polityki handlowej,
  • zbieranie opinii o preferencjach klientów,
  • analizowanie oferty konkurencji,
  • obserwowanie rynku hotelarskiego.

Przedmioty nauczane w zakresie rozszerzonym dadzą Ci lepsze przygotowanie do zawodu i egzaminu maturalnego na poziomie rozszerzonym oraz przygotowanie do studiów wyższych, związanych z tymi kierunkami kształcenia.
Język angielski na poziomie rozszerzonym realizowany jest od klasy pierwszej . Geografia na poziomie rozszerzonym zaczyna się w klasie drugiej. Dobór takich przedmiotów na poziomie rozszerzonym dostosowany jest do specyfiki i potrzeb kształcenia dla zawodu technik hotelarstwa.

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym

  • Podstawy hotelarstwa
  • Działalność recepcji
  • Organizacja pracy służby pięter
  • Obsługa konsumenta
  • Usługi dodatkowe w hotelarstwie
  • Marketing usług hotelarskich
  • Podstawy działalności przedsiębiorstwa hotelarskiego
  • Język obcy zawodowy

Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym

  • Pracownia hotelarska
  • Pracownia obsługi konsumenta
  • Pracownia obsługi informatycznej

 

Perspektywy zatrudnienia – hotelarz – zawód cieszący się dużym zapotrzebowaniem
na rynku pracy.

Zapewniamy zajęcia dydaktyczne w pracowniach przedmiotowych w tym hotelarskiej oraz obsługi konsumenta, jak również na terenie lokalnych obiektów noclegowych. Po ukończeniu technikum w tym kierunku zdobędziesz tytuł technika hotelarstwa, umiejętności autoprezentacji oraz posługiwania się dwoma językami obcymi.

 

Technik hotelarstwa może podjąć pracę  W:

  • hotelach,
  • hostelach,
  • biurach turystycznych,
  • administracjach samorządowych,
  • domach wczasowych,
  • sanatoriach,
  • schroniska,
  • na stanowiskach wymagających wiedzy w zakresie hotelarstwa i turystyki,
  • i wiele innych…

Co po technikum?

Po ukończeniu technikum uczeń może przystąpić do egzaminu maturalnego, a następnie kontynuować naukę na studiach wyższych.

Będzie mógł również uzupełnić swoje kwalifikacje w szkołach policealnych lub na kwalifikacyjnych kursach zawodowych lub spróbować swoich sił zakładając własną działalność gospodarczą.

Procedura zdobywania uprawnień zawodowych

W trakcie nauki w technikum uczeń zdaje egzaminy w poszczególnych kwalifikacjach.

Pierwszy egzamin może zostać przeprowadzony pod koniec II klasy, zaś ostatni w styczniu-lutym klasy IV.

Po każdym zdanym egzaminie uczeń otrzymuje świadectwo potwierdzające kwalifikację w zawodzie. Po zdaniu wszystkich egzaminów i ukończeniu szkoły, absolwent otrzyma dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik hotelarstwa.

Zasady rekrutacji

  1. Liczba miejsc 24
  2. Maksymalna ilość punktów: 200
  • Sprawdzian umiejętności dodatkowych: – nie występuje
  1. W oddziale punktowane będą następujące przedmioty:
    język polski
    matematyka
    geografia
    język obcy – najwyższa ocena

 

  1. Kryteria ex- aequo
  2. Kandydat ma problemy zdrowotne, ograniczające możliwości wyboru kierunku kształcenia ze względu na stan zdrowia, potwierdzone opinią publicznej poradni psychologiczno-pedagogicznej, w tym publicznej poradni specjalistycznej
  3. Kandydat spełnia jedno lub więcej kryteriów: wielodzietność rodziny kandydata, niepełnosprawność kandydata, niepełnosprawność jednego z rodziców kandydata, niepełnosprawność obojga rodziców kandydata, niepełnosprawność rodzeństwa kandydata, samotne wychowywanie kandydata w rodzinie, objęcie kandydata pieczą zastępczą – zgodnie z art. 149 ust. 4, art. 155 ust. 4 i art. 165 ust. 3 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Przepisy wprowadzające ustawę – Prawo oświatowe (Dz. U. z 2017 r. poz. 60, z późn. zm.) stosuje się przepisy art. 20 c ust. 2 i 3 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2017 r. poz. 2198, z późn. zm.)
  4. Ocena zachowania
  5. Procentowy wynik sumaryczny z egzaminu gimnazjalnego
  6. Średnia punktowa z przedmiotów obowiązkowych
  7. Ocena z języka polskiego
  8. Ocena z języka obcego

 

  1. Wymagania dodatkowe

Kandydat zobowiązany jest dostarczyć do szkoły w terminie do 03.07.2018 r. zaświadczenie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do nauki w zawodzie technik hotelarstwa oraz zaświadczenie lekarskie o badaniach sanitarno-epidemiologicznych. Druk do pobrania tutaj