Czas na Zdrowie

Zakończyliśmy realizację zadań związanych z udziałem w konkursie „Czas na zdrowie”. Celem tego ogólnopolskiego konkursu dla szkół jest edukacja w zakresie zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia oraz promocja wiedzy n/t żywności regionalnej, ekologicznej i tradycyjnej. Sposób wykonania zadań oraz liczba podjętych działań jest oceniana i punktowana przez organizatora Fundację Banku Ochrony Środowiska. Realizacja zadań w naszej szkole rozpoczęła się już w marcu. W niedzielne przedpołudnie uczniowie odbyli wycieczkę do centrum Nałęczowa na Kiermasz Produktów Regionalnych. Na stoiskach spotkać można było różne miody, oleje, przetwory z róż (syropy, konfitury), przetwory owocowe z lokalnych sadów, ocet owocowy, sok z brzozy, pieczywo, wędliny, pasztety, ciasta. Wszystko od lokalnych producentów i rolników prowadzących gospodarstwa ekologiczne. Serwowane były również gorące posiłki np. placki ziemniaczane czy dietetyczne dyniowe babeczki.

W kwietniu zorganizowaliśmy w szkole warsztaty pszczelarskie. Przeprowadziła je pani dr Aneta Sulborska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Po bardzo ciekawym wykładzie n/t pszczół i apiterapii uczniowie mieli okazję poznać produkty pszczele. Mieliśmy do obejrzenia (i spróbowania) pyłek pszczeli, pierzgę, propolis, różne gatunki miodów. Każdy mógł obejrzeć różne akcesoria pszczelarskie np. ramki.

Ostatni tydzień (przełom maja i czerwca) obfitował w wydarzenia sportowe oraz promowanie zdrowych nawyków żywieniowych. Codziennie królowała inna dyscyplina sportowa. Odbył się bieg w terenie na orientację, ćwiczenia wzmacniające przy muzyce, turniej tenisa stołowego oraz rozgrywki w siatkówce między drużyną uczniów i nauczycieli. Grupa uczniów szlifowała grę w kręgle, a klasa 2A spędziła jeden dzień aktywnie na pieszej wędrówce po Kazimierzu Dolnym.

Stołówka szkolna serwowała zdrowe i smaczne posiłki pełne kolorowych warzyw. Były koktajle owocowe, sałatki, surówki pyszne zupy-kremy, chude duszone mięsa, kasze, pieczywo orkiszowe, żytnie, kukurydziane. Na przerwach można było sięgnąć po warzywne przekąski, marchewki, jabłka i koreczki z owoców lub warzyw. Akcja promująca picie wody „Żerom lansuje modę na wodę” stała się już tradycją. Uczniowie dostają w szkole butelkowaną wodę mineralną od lokalnych producentów -Nałęczowiankę i Cisowiankę.

W ramach godzin wychowawczych klasy zostały zapoznane z filmami „Śmietnik w mojej głowie” zwracającymi uwagę na zawartość składników chemicznych w żywności, nadmiar cukru oraz inne oszustwa typu- parówki bez mięsa. Na korytarzu szkolnym wywieszony został zabawny komiks n/t „Kodeks Zdrowego Życia” oraz gazetka ścienna podejmująca temat zdrowego odżywiania.

Wszystkie te działania nie były by możliwe bez zaangażowana kilku nauczycieli, którzy swoją postawą pokazują czym jest zdrowy styl życia. Swój wkład w konkurs mają: Barbara Grabowska, Joanna Wójcik, Małgorzata Gajdzińska, Maria Rejmak-Chęć, Teresa Zub – Iwanicka a także pani intendentka Wioletta Pawlonka, która zrewolucjonizowała nasze stołówkowe posiłki w tym tygodniu.

Na ogłoszenie wyników konkursu musimy poczekać do sierpnia. Trzymajcie kciuki.

Aktualności i wyniki z poszczególnych etapów konkursu można śledzić na stronie:

http://www.czasnazdrowie.fundacjabos.pl

Archiwa
Archiwum
Maj 2024
P W Ś C P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Ostatnie wpisy