Branżowa Szkoła I Stopnia
Nauka trwa 3 lata. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących. Zajęcia z przedmiotów zawodowych odbywają się podczas miesięcznych kursów zawodowych w każdym roku nauki. Absolwent to dobry fachowiec, odnajdujący się na rynku pracy, jest przygotowany do podjęcia dalszej nauki. uczeń zdobywa wiedzę w nowoczesnych pracowniach, które są modernizowane dzięki realizacji projektów unijnych. Kształcenie praktyczne odbywa się najczęściej w renomowanych rzemieślniczych zakłady pracy lub najlepszych przedsiębiorstwach handlowo – usługowych.
Kształcenie odbywa się w klasie wielozawodowej, w wybranym przez ucznia zawodzie np.:
Mechanik pojazdów samochodowych jest specjalistą zajmującym się naprawą samochodów, kontrolą ich stanu technicznego oraz stopniem zużycia podzespołów. Często w wykonywaniu swoich zadań współpracuje z elektromechanikiem pojazdów samochodowych. Może pracować w warsztacie lub serwisiesamochodowy.
W ramach kształcenia w zawodzie uczeń zdobędzie kwalifikację:
MG.18. Diagnozowanie i naprawa podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych.
W ramach tej kwalifikacji absolwent szkoły będzie przygotowany do wykonywania następujących czynności zawodowych:
Cechy psychofizyczne warunkujące podjęcie kształcenia w tym zawodzie: sprawność fizyczna i manualna, zdolność koncentracji, zainteresowania motoryzacyjne.
Głównym zajęciem piekarza jest produkcja pieczywa. Do jego obowiązków należy także właściwe przygotowanie mieszanek mąk i dodatków, wyrób ciast zgodnie z recepturą, prowadzenie ich fermentacji z zachowaniem wszystkich parametrów technologicznych, dzielenie i kształtowanie kęsów ciasta oraz nadzór procesu pieczenia. Dodatkowych umiejętności od piekarza wymaga produkcja rogali, chałek i drożdżówek.
W ramach kształcenia w zawodzie uczeń zdobędzie kwalifikację:
TG.03. Produkcja wyrobów piekarskich.
W ramach tej kwalifikacji absolwent szkoły będzie przygotowany do następujących czynności zawodowych: przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich; sporządzania półproduktów piekarskich; dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie; przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa; obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich.
Cechy psychofizyczne warunkujące podjęcie kształcenia w tym zawodzie: sprawność fizyczna; zdolności manualne; umiejętność pracy w zespole; umiejętność rozróżniania barw i smaków; dbałość o higienę osobistą; zamiłowanie do przedmiotów ścisłych.
Lakiernik samochodowy przeprowadza remonty i renowacje powierzchni nadwozi samochodowych. Praca lakiernika wymaga wiele cierpliwości i precyzji, dlatego większość pracowników zatrudnionych w zakładzie wykonuje czynności wstępne, takie jak wygładzanie nadwozia z chropowatości czy malowanie podkładowe. Dopiero po zdobyciu wyższych kwalifikacji i doświadczenia miejscem pracy lakiernika mogą być specjalistyczne kabiny lakiernicze zaopatrzone w pistolety pneumatyczne.
W ramach kształcenia w zawodzie uczeń zdobędzie kwalifikację:
MG.27. Wykonywanie prac lakierniczych.
W ramach tej kwalifikacji absolwent szkoły będzie przygotowany do wykonywania następujących czynności zawodowych:
Cechy psychofizyczne warunkujące podjęcie kształcenia w tym zawodzie: dokładność; cierpliwość; uzdolnienia techniczne; zdolności manualne; zdolność do samodzielnego podejmowania decyzji.
Kucharz to zawód dla osób z pasją i talentem kulinarnym. Do jego głównych zadań należy przygotowywanie potraw z różnych zakątków świata. Kucharz powinien przestrzegać norm surowcowych, potrafić ocenić jakość półproduktów i gotowych potraw oraz obliczyć ich wartość odżywczą i energetyczną. Bardzo ważnym elementem jego pracy jest umiejętność przygotowania dań w atrakcyjnej i wyszukanej formie.
W ramach kształcenia w zawodzie uczeń zdobędzie kwalifikację:
TG.07. Sporządzanie potraw i napojów.
W ramach tej kwalifikacji absolwent szkoły będzie przygotowany do następujących czynności zawodowych:
Cechy psychofizyczne warunkujące podjęcie kształcenia w zawodzie: zainteresowania kulinarne;
sprawność fizyczna i manualna; uzdolnienia plastyczne; wyobraźnia i kreatywność; umiejętność pracy w zespole; odporność na stres; dbałość o higienę osobistą.
Fryzjer to ważna osoba dla każdego, kto dba o własny wygląd. Zawodowo zajmuje się oceną stanu skóry głowy i włosów, doborem fryzury, strzyżeniem, koloryzacją, ondulacją, układaniem fryzur okolicznościowych i przedłużaniem włosów. Zadaniem dobrego fryzjera jest nie tylko wykonywanie poleceń klienta, ale też umiejętność zasugerowania i zastosowania własnej wizji wizerunku.
W ramach kształcenia w zawodzie uczeń zdobędzie kwalifikację:
AU.21. Wykonywanie zabiegów fryzjerskich.
W ramach tej kwalifikacji absolwent szkoły będzie przygotowany do następujących czynności zawodowych:
Cechy psychofizyczne warunkujące podjęcie kształcenia w tym zawodzie: zdolności manualne; wyobraźnia; zmysł estetyczny; dbałość o własny wizerunek; komunikatywność, zdolność podejmowania samodzielnych decyzji
Praca elektromechanika pojazdów samochodowych polega na montażu, kontroli i naprawie układów elektrycznych w samochodach. Podstawowe zadania tego fachowca to obsługa urządzeń odpowiedzialnych za sterowanie, zabezpieczanie i sygnalizację w samochodzie. Usługi świadczone przez elektromechanika zwykle łączone są z usługami mechanika pojazdów samochodowych, jednak z uwagi na szybki postęp techniki ta dziedzina uznawana jest za bardziej przyszłościową.
W ramach kształcenia w zawodzie uczeń zdobędzie kwalifikację:
MG.12. Obsługa, diagnozowanie oraz naprawa elektrycznych i elektronicznych układów
pojazdów samochodowych.
W ramach tej kwalifikacji absolwent szkoły będzie przygotowany do wykonywania następujących czynności zawodowych:
Cechy psychofizyczne warunkujące podjęcie kształcenia w tym zawodzie: uzdolnienia techniczne i manualne; komunikatywność; spostrzegawczość; dokładność; precyzja działania.
Praca cukiernika polega na produkcji wszelkiego rodzaju słodkości oraz tworzenie elementów dekoracyjnych. Odpowiada za właściwe przygotowanie półproduktów i dodatków do produkcji. Cukiernik musi dbać o należyte przechowywanie produktów, musi znać receptury tworzenia wyrobów i stosować różnorodne przepisy dopasowane do okazji i wymagań klientów. Do jego obowiązków należy także dokumentacja produkcji, rozliczanie przyjętych i wydanych surowców oraz organizacja swojego stanowiska pracy.
W ramach kształcenia w zawodzie uczeń zdobędzie kwalifikację:
TG.04. Produkcja wyrobów cukierniczych.
W ramach tej kwalifikacji absolwent szkoły będzie przygotowany do następujących czynności zawodowych:
Cechy psychofizyczne warunkujące podjęcie kształcenia w zawodzie: podzielność uwagi; kreatywność;
poczucie estetyki; dbałość o porządek; wrażliwość węchowa i smakowa; zdolności manualne; dokładność; dbałość o higienę osobistą.